Afgelopen week werd in Groningen de grootste blockchain Hackaton ter wereld gehouden. Meer dan 700 techpioniers van over de hele wereld werkten aan innovatieve en toekomstbestendige toepassingen met blockchaintechnologie.

Het winnende team werkte rond de toekomst van onze pensioenen. Ze kwamen met enkele verfrissende ideeën.  Eveline Druncks, woordvoerster van team, laat weten: “Jongeren zijn helemaal niet bezig met hun pensioenen, het is een ver van mijn bed show voor ze. Bewustwording onder jongeren is een issue voor pensioenfondsen. Dit willen wij als team tackelen door jongeren (in principe iedereen) na te laten denken over zijn/ haar pensioen met micro transacties. Bij ieder touchpoint, bijvoorbeeld bij het ontvangen van statiegeld, inleveren van oude mobieltjes, verschil in daltarieven van stroom kan je beslissen om het statiegeld nu te ontvangen of dit te laten storten in je pensioenfonds. Dit gaan we door middel van Blockchain technologie uitvoeren.

Blockchain maakt het mogelijk om naast arbeid ook via andere transacties pensioen op te bouwen.

Enerzijds mikken ze op bewustwording bij jongeren over hun pensioen. Anderzijds bekijken ze verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. Nu is er in België enkel de opbouw via arbeid. In de toekomst kunnen hier dankzij Blockchain-technologie ook andere manieren aan toegevoegd worden.

Of het winnende voorstel in de praktijk gebracht wordt of niet, zeker is dat we de komende jaren een aantal innoverende blockchain-toepassingen mogen verwachten.

Een overzicht van de resultaten van de Blockchain Hackathon vind je op https://hackathon.blockchaingers.org/.