Heeft u zich ook gestoord aan het gedoe rond de effectentaks de laatste weken? Waar de ons omringende landen zich bezig houden met structurele hervormingen in belastingstelsels en arbeidsmarkt, rolden onze politici weer eens over straat rond weer een nieuwe belasting.

Vanaf 2018 moeten beleggers met een effectenrekening van minstens 500.000 euro een taks betalen van 0,15% op de volledige waarde van de effectenrekening. Deze belasting lijkt het zoveelste slechte probeersel in de zoektocht naar eerlijke belastingen. Dat dit overbodige medicijn negatieve bijwerkingen kan hebben lijkt niemand te deren. En dat het meteen omzeild kan worden door de aandelen van een effectenrekening af te halen en ze op naam te zetten nog minder.

Wie wil die taks eigenlijk?

Ondertussen is zowat de voltallige regering het er over eens dat de effecten taks zijn doel zal missen. Ook bij Cd&v. Naar buiten toe verdedigen ze het, maar intern is niemand gelukkig met de nieuwe belasting. Op een recent debat vroeg de Cd&v jongerenvoorzitter zich terecht af: “Wie wil die taks eigenlijk?

De nieuwe Nederlandse regering gooit het over een andere boeg. Deze week besliste Nederland haar roerende voorheffing op dividenden te schrappen. Om zo het land des te aantrekkelijker te maken voor buitenlandse beleggers of investeerders, en tegelijkertijd Nederlandse bedrijven heel wat administratieve rompslomp te besparen. “Want lage belastingen zorgen voor hoge investeringen” aldus MP Rutte, “En dankzij die investeringen komen er extra jobs en dat is voor iedereen goed!”. In België zagen we de laatste twee jaar de tegenovergestelde beweging. Hier werd de roerende voorheffing stelselmatig opgetrokken tot 30%.

Belastingen zijn hoog en inefficiënt

Een globale visie op spaarfiscaliteit dringt zich op in België. Belastingen zijn hoog en inefficiënt. Ze hebben slechts tot doel de linkervleugel te paaien, ook al zullen ze nooit tot een eerlijkere fiscaliteit leiden. Van een centrumrechtse regering mogen we meer verwachten. Onze Noorderburen leiden eens te meer de weg.

source photo: www.steemd.com