Opvallend bericht afgelopen week: “Vlaams parlement trekt 350.000 euro per jaar uit voor een eigen Tv-zender.” Vreemd genoeg lokte deze beslissing geen debat uit en bleven de verontwaardigde reacties achterwege. Bizar, want politici die belastinggeld gebruiken om zichzelf beter en meer in beeld te brengen, dat roept vragen op.

Vrt en Belga worden al ondersteund

Niet vergeten dat onze parlementen ook Belga ondersteunen en de VRT meestal met verscheidene ploegen aanwezig is in de verschillende parlementen. Een nieuwsploeg, een radioploeg, Villa Politica en soms ook Ter Zake.

Streaming is er al

Momenteel worden de parlementaire debatten ook reeds gestreamd en kan je ze bekijken via het Youtube-kanaal van het Vlaams parlement. De plenaire zittingen bereiken gemiddeld een 700-tal kijkers, de commissiezittingen moeten het stellen met een gemiddelde van 80 kijkers. De teller loopt al vanaf het ogenblik dat een persoon het filmpje opzet. Al is het slechts een paar seconden. Hoeveel mensen de volledige uitzending bekijken is niet bekend. De streaming is positief. Het is een belangrijk instrument om de burger transparantie te geven en mag niet enkel afgemeten worden op het aantal kijkers.

En toch steekt het de Vlaamse parlementsleden precies dat er zo weinig interesse is in hun werk. Volgens sommigen leeft het gevoel dat Villa Politica de Kamer belangrijker vindt dan het Vlaamse parlement. In plaats van aan zelfreflectie te doen en de debatten naar een hoger niveau te tillen, kiest het Vlaams parlement voor een andere oplossing.  Er komt een eigen zender om de zittingen beter in beeld te brengen en te duiden. De kostprijs? Maar liefst 350.000 euro per jaar, van verspilling gesproken.

Verspilling

Niet alleen scoort deze maatregel 10/10 op de verspilindex, het toont jammer genoeg ook aan dat er in het Vlaams parlement een gebrek is aan frisse, innovatieve ideeën. De fracties toegang geven tot de pagina van het Vlaamse Parlement en hun toelaten om af en toe “live te gaan” op Facebook zou wellicht meer effect hebben en geen extra cent belastinggeld kosten.

Senaat heeft meer volgers op Facebook

Inzake volgers van de facebookpagina moet het Vlaams Parlement  (2241 likes) trouwens godbetert de Senaat (2389 likes) laten voorgaan. Een instelling die de laatste jaren enkel nog het nieuws haalt omdat iedereen ze wil afschaffen. Hier is dus zeker nog groei mogelijk.

Reddingsboei voor Actua TV?

De nieuwe parlementaire omroep lijkt vooral een reddingsboei voor Actua TV, de enige kandidaat in de openbare aanbesteding. Die hadden het steeds moeilijker om rond te komen sinds Telenet de geldkraan dichtdraaide. Voorlopig zal de nieuwe omroep trouwens enkel te vinden zijn op Telenet, niet op Proximus. Voor een zender die 100% overheidsgefinancierd is, lijkt het nochtans logisch dat élke burger ze kan bekijken.

Of heeft het te maken met de gemeenteraadsverkiezingen?

Waarom er zo weinig debat en verontwaardiging is over de nieuwe, overbodige omroep? Dankzij het nieuwe VlaamsparlementTV krijgt elk Vlaamse parlementslid weer wat extra airtime. Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen is dat mooi meegenomen. Dat het op kosten van de belastingbetaler gebeurt is blijkbaar voor weinigen een bezwaar.

Kloof met de burger zal niet verkleinen, integendeel.

De nieuwe omroep moet de afstand tussen politici en de burger verkleinen. Maar dat kan enkel door communicatie in twee richtingen. Door in dialoog te gaan. Door meer te luisteren naar de verzuchtingen van de mensen en door oplossingsgericht te werken over de partijgrenzen heen. Blijkbaar een boodschap die onze Vlaamse volksvertegenwoordigers nog steeds niet begrijpen.