In oktober vind je Maja Konopka opnieuw terug op de lijst van Open Ieper. En met ambitie! Maja haalde in 2012 als nieuwkomer al een schitterend resultaat. Haar score werd opgemerkt tot op het Brusselse hoofdkwartier van Open Vld. Daar waren ze onder de indruk van haar inspirerend levensverhaal en interviewden ze haar prompt voor het boek “Vele tinten blauw“. Een boek vol sterke verhalen rond diversiteit in de politiek.

Die aandacht vond Maja best leuk, maar haar echte passie ligt in Ieper waar ze nu een gooi doet naar een eerste termijn in de gemeenteraad. Maja is van kinds af overtuigd liberaal. Ze gelooft dan ook sterk dat lokale burgers vanuit de gras roots verandering kunnen brengen en bijdragen aan een gezonde gemeenschap. En die dynamiek, dat geloof in de burger, wil ze uitdragen de komende jaren.

Ieper een prachtige stad

Maja Konopka: “Ieper is een prachtige stad met veel troeven en ongelooflijk ondernemende inwoners. Maar ik heb de indruk dat het huidige gemeentebestuur niet genoeg gebruikt maakt van dat menselijk kapitaal, niet genoeg inspraak geeft aan de inwoners. Dat kan beter en daar ga ik voor!”

Opbouwen ipv afbreken

Maja groeide op in het Poolse stadje Walcz, voor de val van het communisme in Oost Europa. Midden jaren tachtig vluchtte haar familie naar Oostenrijk. Maja leerde al snel hoe belangrijk vrijheid van denken en ondernemen zijn. Hoe die vrijheid simpelweg van iemand een beter mens maakt. De val van de Berlijnse muur was dan ook een zeer belangrijk moment in haar leven. Naar eigen zeggen heeft dat afbreken ook net haar keuze bepaalt om architectuur te gaan studeren… een keuze om iets op te bouwen.

Maja is moeder van 2 dochters, houdt van hardlopen en staat aan de leiding van een bouwonderneming die in België en Nederland actief is.

Voor een ondernemend en transparant Ieper

Nu wil ze ook iets opbouwen samen met het team van Open Ieper. Ze wil werken aan een ondernemend en transparant Ieper waar alle inwoners gehoord worden. “Het succes van een gemeente staat of valt met ondernemende burgers en verenigingen. Die moeten we als stad ondersteunen en alle kansen geven. Zo zetten we Ieper op de kaart.”

Maja wil positief aan politiek doen. Ze wil iets opbouwen. Al zal ze zeker tevreden zijn, moest de Cd&v-NVA muur in Ieper gesloopt worden in oktober.