We kunnen onze verkiezingen op een veel modernere manier organiseren. Over een tiental jaren denken we terug aan deze verkiezingen zoals we nu terugdenken aan een tijd zonder gsm. Hieronder mijn 5 voorstellen die reeds in 2019 geïmplementeerd kunnen worden en die stemmen heel wat makkelijker maakt.

Early ballots

Het is echt niet meer nodig om 1x om de 6 jaar allemaal op dezelfde plaats op hetzelfde moment te gaan stemmen. Onder andere de VS werkt met een systeem van zogenaamde “early ballots”. Je kan er op voorhand je stem uitbrengen als dat je beter past. Met één simpele stemcomputer in elk gemeentehuis maken we dit al mogelijk.

Stemmen als je aan de kust bent 

En waarom moet je in 2018 nog in je eigen kiesbureau gaan stemmen. Het moet toch perfect mogelijk zijn om dit bijv aan de Belgische kust te doen als je daar een weekendje vertoeft. De hinderpaal? We kunnen de lijsten niet uploaden van alle Vlaamse gemeenten in 1 programma.. Met die oude floppy disks was het misschien onmogelijk, maar tegenwoordig krijgt een beetje programmeur dit voor elkaar. 

Geen onnodige registraties

Als buitenlander moet je je meer dan 2 maanden op voorhand registreren om te mogen stemmen. Bizar. En totaal onnodig. Geen wonder dat “Slechts 1 op 7 eu-burgers stemt in oktober”, zoals het Hbvl  schreef afgelopen week.
Het is een maatregel die symbool staat voor het gebrek aan innovatie en klantgerichtheid van onze verkiezingen. Immers, waarom sturen we niet gewoon alle inwoners een stembrief? Niet-Belgen hebben stemrecht en geen stemplicht. Dus als ze niet komen stemmen geven we ze gewoon geen boete. Opgelost toch?

Stemrecht ipv stemplicht

In ons land krijg je trouwens sowieso geen boete als je niet gaat stemmen. Een compromis a la Belge. Stemplicht (of opkomstplicht) afschaffen is voor linkse partijen onbespreekbaar. Maar burgers die niet komen stemmen worden niet beboet. Terecht. Maar zeer inconsequent. België is trouwens een van de weinige westerse democratieën met stemplicht,  samen met Griekenland.
Die inconsequente houding is een symptoom. Vernieuwing en verandering zijn taboe.

Rechtstreekse verkiezing burgemeester

Het kiesproces zelf dan. Alexander De Croo pleit voor een federale kieskring. Terecht misschien, maar niemand die er wakker van ligt. Wat de burger wel wil, is zijn burgemeester rechtstreeks verkiezen. Waarom doen we dat niet gewoon? Zijn er überhaupt nadelen aan? Waarom is hier geen meerderheid voor in het parlement?
En daarna breiden we dat uit naar het rechtstreeks verkiezen van onze Vlaamse én Federale regeringsleider. Of zelfs de gouverneur. En wie weet ooit de Europese commissie voorzitter…

En nu aan Vlaanderen…

De lokale verkiezingen organiseren is een Vlaamse bevoegdheid. Al die staatshervormingen zijn leuk voor de historici. Maar welk nut hebben ze als er niets aan het beleid veranderd? Ok, Geert Bourgeois en Liesbeth Homans zijn als bevoegde ministers niet de meest vernieuwende persoonlijkheden. Maar dat mag geen excuus zijn. Vlaanderen verdient moderne, 21e eeuws verkiezingen. De volgende maanden gaan alweer aantonen dat het beter kan. Hopelijk opent het ogen. Want in deze razendsnel veranderende wereld geldt maar 1 regel. Organisaties die niet vernieuwen vallen ten prooi aan disruptie. De politiek is daar niet immuun voor.

En dan hadden we het deze keer niet over…

PS:  En dan zwijgen we nog van stemrecht op 16. Een 16 jarige mag tegenwoordig alles behalve stemmen, terwijl een 99-jarige vanop zijn sterfbed nog mee het beleid mag bepalen voor de komende 6 jaar. Al dan  niet via een volmacht. De Brexit toonde reeds aan dat jonge kiezers minstens even goed geïnformeerd zijn dan hun bejaarde medeburgers.