Sport als motor voor meer jobs

Philip Dehollogne, de voormalige journalist van TV Limburg komt na Hasselt ook op bij de provincieraadsverkiezingen voor de Open Vld. De 48-jarige Hasselaar krijgt net als in Hasselt de derde plaats in het district Hasselt na lijsttrekker Frederick Vandeput en Virginie Matterne uit Sint-Truiden. De huidige ondernemer wil gaan voor een sport-innovatiecentrum.

Sport niet stiefmoederlijk behandelen

Philip Dehollogne: “De provincie blijft na de afslanking nog altijd een interessant beleidsdomein. Je hebt er contacten met beleidsmakers uit heel Limburg. Als TV-anchor bij TV Limburg heb ik veel winnaars geïnterviewd en daar waren fantastische verhalen bij, maar deze keer wil ik dat Limburg de winnaar wordt.  Wat me altijd opviel is dat sport al te vaak een stiefkind was van het beleid. Dat hoeft niet zo te zijn. Sport en economie gaan voor mij hand in hand.

Kruisbestuiving tussen kmo’s en topsport is win-win

Een verdere kruisbestuiving tussen onze innovatieve startups en onze toppers in de sport is een win-win voor iedereen. Onze internationale sporttoppers werken zeer vooruitstrevend. Onze bedrijven kunnen hiervan leren. Anderzijds kunnen bedrijven innovaties aanleveren die onze sporters extra voorsprong geven.

Corda Sport, een incubator rond sport

Stichting Topsport in Sittard is een voorbeeld. Daar worden bruggen geslagen naar alles wat met sport te maken heeft. Startende KMO’s staan er in nauw contact met de sportwereld. Dat kan ook hier. We hebben innovatievere startups en internationale toppers in de sport. Een sport- en innovatiecentrum in Limburg, noem het voor mijn part Corda Sport, zou een echte meerwaarde zijn. En dat moet niet veel geld kosten. Het levert vooral kennis en jobs op! Een inspirerende omgeving waar ondernemers, sporters, onderwijs, zorg en overheid kennis delen. Zo ontstaan nieuwe innovaties rond sportvoeding, kleding, gezondheid en smart services. Een goede zaak voor Limburg.

Ondernemers zijn winnaar

Daarnaast zou er daar plaats moeten zijn voor begeleiding en advies op maat voor onze (top)sporters. In Nederlands Limburg werken ze trouwens met lidgelden van een 250 ondernemers. In ruil daarvan komen ze in een internationaal en toch lokaal netwerk terecht.

Gebruik de omgekeerde brain drain

We kunnen dus van Limburg een slimme en bruisende sportregio maken. We hebben trouwens goede kaarten in handen. De huidige netwerken van onze topsporters en hun entourages reiken ver over de grenzen heen. Als je ziet dat een instagrambericht van Thibaut Courtois na de halve finale tegen Brazilië bijna een half miljoen likes haalde, dan weet je voldoende. Zij zijn de captains of industry in hun domein. Onze nationale doelman is niet de enige. Kevin De Bruyne, Elise Mertens, Pieter Timmers, Tim Wellens, Kim Clijsters en Stefan Everts zijn sportexperten. Luister naar hun kennis en verhalen! Voordeel is dat onze topsporters na hun carrière wel terugkomen. Dus gebruik de omgekeerde brain drain.

Jeugd aansporen

Een andere pijler in dit verhaal is de jeugd. Onze kinderen zijn onze zuurstof. Onze pakweg tweehonderdduizend Limburgse jongeren moeten we aansporen om meer te bewegen.

Mee het veld op

Philip Dehollogne kent Limburg natuurlijk erg goed. “Dat klopt. Ik ben honderd procent Limburger. Geboren in Hasselt, opgegroeid in mijn kinderjaren in Beringen en Heusden-Zolder en ik heb het een voorrecht gevonden om jarenlang het Limburgs nieuw in de huiskamer te brengen. Nu wilde ik niet meer aan de zijlijn blijven staan (lacht) omdat ik vind dat er veel zaken veel beter kunnen.

Provinciaal lijsttrekker Frederick Vandeput is tevreden. “Met Philip Dehollogne hebben we iemand die zeker en vast het Limburg-gevoel uitstraalt maar die daarnaast erg gedreven en ondernemend is.