In België woedt de discussie over de verlenging van de nucleaire centrales. Nieuwe gascentrales zijn hoogst waarschijnlijk de beste oplossing voor ons land. Maar internationaal tekent zich een andere trend af. Beleggers geloven niet meer in het lange termijn perspectief van gascentrales.

De vraag naar nieuwe gascentrales stuikt in elkaar

Wereldwijd boomt de economie en zijn er prima jobcijfers. De aankondiging van Siemens om 7000 mensen te ontslaan wekte dan ook niet veel commotie. De reden van de herstructurering? Siemens heeft een jaarlijkse capaciteit om 400 gasturbines van 100 MW te bouwen maar ontving in 2017 slechts orders voor 110 stuks.

Ook General Electric kondigde een herstructurering aan. Ze gaat het doen met 20 000 werknemers minder in haar gas-gerelateerde activiteiten. Wat een verschil met enkele jaren geleden toen GE nog 10 miljard bood voor het Franse Alstom.

Bron: https://www.ft.com/content/fc1467b8-c601-11e7-b2bb-322b2cb39656

Deze aankoop en andere strategische keuzes pro gascentrales, maakten van General Electric het slechts presterende aandeel van de Dow Jones Industrial in 2017.

Gascentrales vangen vooral piekverbruik op

Het is waarschijnlijk geen toeval dat de duik er komt terwijl Tesla in Australië een mega-batterij plaatste van 100MW. Veel gasturbines worden enkel gebruikt tijdens piekmomenten. Als grote batterijen dit kunnen opvangen, en bovendien op 6 maanden tijd gebouwd kunnen worden… daalt de vraag naar gascentrales.

Vooral in groeilanden waar er nog geen performant elektriciteitsnetwerk is, is een combinatie van zonnepanelen en batterijen op dit moment gewoon goedkoper dan gascentrales.

Wil dat zeggen dat er geen gascentrales meer gebouwd worden? Neen! De vraag blijft groot en onder andere in België zullen nieuwe gascentrales tijdelijk nodig zijn. In ons land is er in de winter niet genoeg zon om langdurig op batterijen te kunnen rekenen. Batterijen zijn enkel geschikt om pieken op te vangen.
Maar de grootste gasbedrijven passen hun activiteiten en strategie duidelijk aan.

Voor België is gas wel een noodzakelijke tussenstap.

En hoe zit dat met die andere economische wetmatigheid? Als de vraag naar mega-batterijen stijgt, is de kans groot dat de sector extra investeringen aantrekt en de prijs voor batterijen verder daalt. En zo zou de omslag naar hernieuwbare energie wel eens sneller kunnen gaan dan we allemaal denken.

En laat net die prijsstijging van gascentrales een argument zijn om vast te houden aan de nucleaire uitstap in 2025. Ons land heeft na de uitstap extra gascentrales nodig. En die zouden in 2035 wel eens veel duurder kunnen zijn dan in 2025…