Kent u Olli Rehn nog? De strenge Europees Commissaris die er enkele jaren geleden overal in Europa op toezag dat de nationale begrotingen op koers bleven. Zijn opvolger, de Italiaan Moscovici, is gelukkig voor België een stuk flexibeler.

In haar nieuwe economische vooruitzichten voorspelt de Europese Commissie dat het begrotingstekort voor ons land in 2019 nog steeds 1,1 procent zal bedragen, of omgerekend zo’n 5 miljard euro. Eerder dit jaar beloofde België nochtans om vanaf 2020 een begroting in evenwicht in te dienen.

In het begin van de legislatuur werd zelfs de doelstelling uitgesproken om de begroting in 2018 reeds in evenwicht te brengen. Econoom Gert Peersman beloofde toen prompt om zijn schoenen op te eten indien de regering dit met de aangekondigde maatregelen kon realiseren.

Van Overtveld wel tevreden over cijfers

Minister Johan Van Overtveldt reageerde reeds op de cijfers. Volgens hem is er wél goed werk geleverd de afgelopen jaren. Het begrotingstekort bedroeg 3% in 2014. Op een periode van 5 jaar hebben we dit teruggebracht naar 1%, dat is volgens Van Overtveld een serieuze inspanning. Het is onduidelijk of hij nog steeds de ambitie heeft om de begroting in 2020 in evenwicht te krijgen.

Professor Peersman waarschuwde vanavond in Ter Zake dan weer dat “de goede tijden” niet oneindig lang blijven duren.

Geen recessie, dus geen excuses

De goede economische groei en de lage rente smukken de begrotingscijfers inderdaad reeds op. De sanering van de overheidsfinanciën gaat te traag. Als er morgen opnieuw een recessie komt, heeft ons land (alweer) geen reserves om die recessie op te vangen.

Al heeft de regering de afgelopen jaren heel wat succesvolle hervormingen doorgevoerd, het begrotingstekort is een smet op het blazoen. En dan valt nog maar te hopen dat de teugels in het verkiezingsjaar 2019 strak worden gehouden.. er is genoeg tijd verloren.

Bron grafiek: Eurostat
Bron foto: NVA