De wereld vliegt vooruit. We worden met vernieuwingen om de oren geslagen. Een taxi? Liever Uber; Een hotel? Doe maar Airbnb; Een lekkere maaltijd thuis? Deliveroo graag; Betalen? Bitcoin als het kan; etc etc. Ondernemers dagen oude industrieën uit en creëren waarde voor zichzelf maar bovenal voor de samenleving. Betere en goedkope dienstverlening. Frisse oplossingen voor stoffige problemen.

Overheden vandaag hebben moeite met net die vooruitgang en wagen zich best niet aan visionaire keuzes. Zelfs Bill Gates zag 20 jaar geleden geen grote toekomst voor het internet, Nokia begreep de meerwaarde van een smartphone niet. Waarom zouden we onze ambtenaren dan vertrouwen wanneer ze “sectoren van de toekomst” subsidiëren? Opvallend dat burgers nog verwachten dat grote problemen politiek moeten worden opgelost.

Zelfs Bill Gates zag 20 jaar geleden geen grote toekomst voor het internet 

Oplossingen moeten van burgers: onderzoekers, ondernemers, investeerders komen. Niet alleen van Amerikaanse mega “startups” genre Uber, Facebook, Tesla of Google. Neen, ook Europeanen bieden antwoorden op grote vragen. Een nieuwe generatie Europese ondernemers werkt rond uitdagingen in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, voedselvoorziening en klimaatverandering.

Gezondheidszorg

Bron: www.digitaltrends.com

Politieke hervormingen gebeuren, en zijn nodig, maar de echte sprongen voorwaarts gebeuren bij wereldbedrijven zoals GSK Vaccins, Thrombogenics of Ablynx. Of door de toepassing van Artificiële intelligentie om ontdekkingen van geneesmiddelen te versnellen (BenevolentAI), door gebruik van sensoren in de behandeling van chronische musculoskeletale aandoeningen (Hinge Health) en door tal van startups die via technologie artsen helpen om snellere diagnoses te stellen. Instellingen zoals ETH Zurich, TU München en onze Vlaamse universiteiten leiden sterke ingenieurs en onderzoekers op en behoren tot de wereldtop.

Voedselvoorziening

Bron: www.gs-horti.co

Nederland is de tweede grootste voedselproducent ter wereld. Tweede na de USA dat 270 keer meer landmassa heeft. De landbouwfaculteiten van de universiteiten van Wageningen en Gent staan in de wereldwijde Top 5. Nederlandse en Belgische wereldtoppers genre Philips, Priva, Hortiplan leveren landbouwtechnologie aan de wereld. Onlangs bracht National Geographic zelfs nog een reportage over “The Tiny Country that Feeds the World” over de Nederlandse landbouwinnovatie.

Klimaatverandering

Bron: www.einride.eu

We zijn het beu om met zijn allen in de file te staan. Niet alleen ons probleem maar dat van zowat elke Westerse grote tot middelgrote stad. Oplossingen komen vanuit een onverwachte hoek. De meest opmerkelijke innovatie is ongetwijfeld die van Lilium uit München dat een elektrisch VTOL vliegtuig heeft ontwikkeld dat zowel een deel van het file probleem kan oplossen als luchtvaart milieuvriendelijker kan maken (12% van de transport CO2-uitstoot komt van de luchtvaart sector). Of het Spaanse bedrijf On-truck dat iets wil doen aan het feit dat 40% van terugritten van vrachtwagen leeg zijn en dus nodeloos brandstof verbruiken (30% van de transport CO2-uitstoot komt van vrachtwagens). Of het Kroatische Rimac, het Zweedse Einride of recenter het Belgische Sarolea die geweldige elektrische voertuigen maken. Of BMW en Mercedes die testen doen met ridesharing. Een extra rijvak op een stedelijke ring helpt dan weinig.

Nieuwe generatie Europese ondernemers werkt rond gezondheidszorg, voedselvoorziening en klimaatverandering


Overheid

In een steeds sneller veranderende wereld komen oplossingen minder en minder van de overheid. Mensen, organisaties en ondernemingen passen zich snel aan. De overheid traag. Bij onze overheden zit er ongeveer een 5 tot 10 jaar tussen grote beslissingsmomenten en effectieve realisaties. Houd er bijvoorbeeld iemand rekening met de desruptieve aard van de autonome wagen bij de huidige beslissingen? Neen, waarschijnlijk niet, terwijl België nu al een waslijst van niet-gebruikte bruggen, tunnels of verbindingswegen heeft. Verder wil onze overheid vaak successen kopiëren maar loopt ze daardoor constant achter de feiten aan. Het zou beter onderzoeken welke ecosystemen leiden tot innovatie. Vaak regel-luwe gebieden waar risico wordt beloont in plaats van belast.

Een degelijk speelveld met simpele regels die onderzoek, innovatie en ondernemerschap aanwakkeren

Uiteraard heeft een overheid wel een grote rol. Door een degelijk speelveld te creëren en duidelijke simpele regels aan te houden die onderzoek, innovatie en ondernemerschap aanwakkeren binnen een stabiel legaal kader. Door goed onderwijs mogelijk te maken en al dan niet te organiseren.

De toekomst is aan ons. Innovatie komt van burgers, ondernemers, onderzoekers, investeerders en consumenten. Politiek en overheid creëren randvoorwaarden die nodig zijn om vooruit te gaan. Dat geldt meer dan ooit in deze snel veranderende wereld.

Franc Bogovic
www.francbogovic.be

Bron hoofdfoto: www.lilium.com