Acht op de tien jobs die in de jaren 2000-2013 werden gecreëerd in België zijn overheidsjobs of overheid gelinkte jobs. In totaal zijn ongeveer twee miljoen mensen die gefinancierd worden door de overheid (NBB 2015). Terwijl België, en Vlaanderen, vastzit in compromissen en sociale blokkade door het middenveld, gaat de rest van de wereld wel vooruit.

Met grote stappen. Zo omarmt de stad Zug in Zwitserland nu al blockchain technologie:

  • Inwoners kunnen binnenkort online hun paspoort aanvragen. Een veilige en snelle dienstverlening die uiteindelijk de burger ook minder zal kosten gezien er amper ambtenaren aan te pas komen.
  • Datzelfde Zug aanvaardt ook bitcoins (gebaseerd op diezelfde blockchain technologie) als betalingsmiddel voor overheidsdiensten. De dagen van de zegels, stempels, trage dienstverlening, lange wachtrijen en van hok naar kast gestuurd te worden lijken er helemaal voorbij.
  • En tot slot, in datzelfde Zug kunnen burger hun online identiteit zelf helemaal controleren in plaats van Facebook of zelfde de overheid. Jij kiest wie wat ziet.

Ook de stad Antwerpen gelooft in de disruptieve kracht van de nieuwe technologie. Volgens voormalig Antwerps stadsecretaris Roel Verhaert heeft blockchain de potentie om op termijn 25% van de ambtenaren van hun taak te ontlasten. (Tijd.be)

Dixit Verhaert (Tijd.be): “in Antwerpen zijn 2000 ambtenaren met niets anders bezig dan vergunningen, aktes en registers. Taken die simpelweg kunnen overgenomen worden door blockchain. Verhaert wil dat die ambtenaren zich dan focussen op de echte noden in de maatschappij.” Daar verschillen we van mening. De vrijgekomen arbeidskracht kunnen best de privé job markt versterken. Het zou een bijzonder slecht idee zijn moest de overheid deze efficiëntiewinsten benutten door extra jobs te creëren. De keuze moet gaan naar een verlaging van het overheidsbeslag. ‘

Onze bureaucratische overheid zal zich moeten aanpassen. Willen of niet

Eén ding is duidelijk. Technologische vooruitgang is niet te stoppen. Onze bureaucratische overheid zal zich moeten aanpassen. Willen of niet. Laat ons deze veiliger, efficiënte en betere technologie snel omarmen.  Welke Vlaamse stad is het meest vooruitstrevend en toont de weg?