Hervorm ecocheques. Ze waren altijd al een slecht idee.

Het parlement buigt zich momenteel over een hervorming van de ecocheques. Een vervanging van de cheque door cash ligt op tafel. Logisch. Cd&v en de lobbygroepen van de ecocheque lijken voorlopig echter hun slag thuis te halen. We geven 3 redenen waarom dat een slechte zaak is en counteren gelijk de 2 domste tegenargumenten.

 

1. Uitgifte en verwerking zorgen voor onnodige administratieve lasten. Inderdaad. Wat een verspilling van middelen. Ecocheques vragen extra administratie voor zowel de werkgever als de handelaar die de cheques ontvangt. Middelen die deze bedrijven liever inzetten voor extra investeringen, extra winsten of extra loon voor hun werknemers.

2. Het systeem is veel te duur. Klopt. De bedrijven die de ecocheques uitgeven, doen dat niet gratis. In totaal strijken ze maar liefst 75 miljoen euro op voor de totale verwerking. Stap je over naar een cash systeem, dan valt deze kost weg en kunnen werkgever en werknemer de uitgespaarde euro’s verdelen.

Stap over naar een cash systeem en verdeel de kostenbesparing onder werkgevers en werknemers.

3. De overheid moet zich niet moeien met onze aankopen. De Vlaming houdt terecht niet van het sturend vingertje van de overheid. Hoe meer ze ons aankoopgedrag proberen opleggen, des te creatiever we worden om dit te omzeilen. In de praktijk worden de ecocheques gewoon gebruikt om de jaarlijkse uitgaven in de doe-het-zelf-zaken te bekostigen. Geen kat die daar controleert of uw aankopen het milieu ten goede komen.

Er is geen enkele studie die bevestigd dat werknemers die een stuk loon ontvangen via ecocheques minder CO2 uitstoten dan hun collega’s.

De 2 domste tegenargumenten:

1. Het systeem afschaffen kost 1300 jobs. Een redenering naar het hart van onze communistische kameraden. Of zoals Vincent Van Quickenborne het uitdrukte: ls ecocheques jobs opleveren, moeten we dringend het volledig loon in allerhande cheques uitschrijven.

2. Ecocheques zijn goed voor het milieu. “Eco” klinkt goed. Maar helaas blijft het daarbij. Er is geen enkele studie die bevestigd dat werknemers die een stukje loon ontvangen via ecocheques minder CO2 uitstoten dan hun collega’s.